Picasa Dengan Face Detection

Pagi ini aku akan review penambahbaikan yang telah dibuat dalam Picasa Web Album. Korang tahu tentang Picasa? Pada yang belum tahu aku akan ceritakan serba sedikit tentang Picasa. Picasa ini under Google yang bertujuan untuk menyimpan image seperti Flikr (Yahoo). Pengguna Blogger (blogspot.com) menggunakkan Picasa sebagai image server. Cuma kebanyakkan anda tidak perasan sebab anda hanya upload gambar dan tidak tahu upload ke mana. Untuk mengetahi lebih lanjut tentang hubungan Blogger dan Picasa anda boleh membacanya disini Apa Anda Perlu Tahu Tentang Blogger

Picnik

Pada mulanya Picasa yang hanya digunakan sebagai tempat untuk menyimpan gambar untuk Blogger kini Picasa telah membuat banyak perubahan dan penambahbaikan dari masa ke semasa. Antara perubahan yang telah dibuat ialah menambah ruang comment di bawah image, memasukkan maklumat location dan anda boleh edit gambar tersebut secara online dengan menggunakan Picnik.

Picasa Face Detection

Features yang baru di tambah tambah adalah anda boleh tag People selain tag biasa. Function dia seperti Facebook cuma yang membezakannya dan menampakkan dia lebih menarik adalah tag ini dilengkapkan ‘face detection’. Ini bermakna anda perlu ‘hover’ tetikus anda ke image tersebut dan computer sendiri akan mengesan bentuk muka seperti technology yang digunakan dalam camera digital. Untuk tag orang cukup sekadar anda melatak nama. Anda juga boleh memasukkan email dan tuan punya muka yang ditag akan mengetahuinya.

P/S : Baguskan kalau Facebook juga guna teknik ini

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

One thought on “Picasa Dengan Face Detection

Leave a Reply