Apa Anda Perlu Tahu Tentang Blogger

Tidak habis² umum pemenang, bila mau keluar post baru? Aku dah buat post baru la kat sekilass.com. Tapi aku delete balik sebab takut tuan punya blog iaitu cik Norfa marah. Dia bagi access admin tu. Korang hendak tahu password dia? haha..tak payah la. Aku ni jujur dan amanah orangnya (tak malu puji diri sendiri). Dia mintak tolong aku setup Open Id sebab senang sikit hendak comment dekat blog yang menggunakan blogspot. Pada yang guna blogspot, mintak tolong yer open untuk open id. Tak payah open untuk name dan url pon takper.hehe..

Advertisement

Ok, aku hendak bercerita tentang apa yang korang tidak tahu tentang blogspot. Bila korang buat post, korang hendak letak gambar just click icon, browse dan upload. Bila taknak korang tekan sahaja button delete tu jer kan. Korang fikir tak benda itu delete atau tidak? Aku rasa korang mesti tidak kisahkan.

Untuk pengetahuan korang, apa sahaja gambar yang diupload dalam post menggunakan platform Blogger akan disimpan didalam akaun Picasa Web Album. Akaun ini di create secara automatik oleh Google sebab Picasa ini under Google. Sesetengah orang merasa blogger ini upload image unlimited. Teori itu sama sekali salah. Picasa mempunyai quota space iaitu sebanyak 1024MB atau 1GB. Bila sudah sampai limit ini, kena bayar. Jadi korang yang rajin tersalah upload tu baik korang check lik. Delete apa patut.

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

13 thoughts on “Apa Anda Perlu Tahu Tentang Blogger

  1. huhuhu baru mcari pasal ni, thanks 2 u.. tp leh ajar akak camne nak delete gambo kat picasa tu dah over limit akak pny photo blog.. TOLONG ye anakperak :)
    .-= Post terakhir blog Mummy Dasy : Selamat Hari Guru =-.

  2. 1st akak nmpk senarai album. then akak pilih album.bila dah masuk, ade senarai gambar.akak pilih gambar yg nk delete.then kuar la gambar beso.akak tengok kat atas ade menu edit.akak tekan then kuar delete this photo.Tara..dah delete :)

Leave a Reply