The site has not been registered problem

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Hari ini bos-bos ada bengkel selama seminggu jadi anak buah heaven sikit-sikit sebab ape sikit-sikit? Sebabnya diorang bengkel dalam satu bangunan jugak. Jadi aktiviti mengular tidak boleh dilakukan sebab bila-bila masa diorang boleh masuk office.

Hampir seminggu aku mengadap satu blog untuk proses migration dari Blogger ke WordPress self-hosted. Memang complicated ini domain dan hosting. Garu kepala jugka aku buatnya. Selama ni aku buat tidak mengalami masalah ini tapi kali ini agak sukar. Tidak mengapa,dapat juga aku belajar benda baru.

Advertisement

Soal domain dan hosting sudah solve,tinggal soal hendak transfer entri dan comment ke blog baru jer satu masalah. Pada yang pernah migrate ke WordPress mesti korang pernah guna plugin Import Blogger. Sebelum kita import, kita kena Authorize tapi masalahnya domain ni. Bila Authorize kuar error ni :

The page that you have requested cannot be displayed. Another site was requesting access to your Google Account, but sent a malformed request. Please contact the site that you were trying to use when you received this message to inform them of the error. A detailed error message follows:

The site “http://example.com” has not been registered.

Sudah, ape pulak ini. Setelah membuat kajian aka research aku berjaya jugak solve perkara ini. Pada siapa yang mengalami masalah sama korang boleh ke https://www.google.com/accounts/ManageDomains. Tara! setel satu probem. Tapi ada satu lagi problem.

Could not connect to https://www.google.com

There was a problem opening a secure connection to Google. This is what went wrong:

Unable to find the socket transport “ssl” – did you forget to enable it when you configured PHP? (0)

Thank you for creating with WordPress. | Documentation | Feedback

Version 3.1.1

Sudah, ade lagi dugaan. Dugaan ni kena hubungi pihak hosting sebab hanya diorang yang control PHP ni. Kalau aku yang control, memang heaven. Ok, cukup takat ni tutorial. Kita jumpa lagi di lain episode.keh3..

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

Leave a Reply