Fair Usage Quota

Apa yang anda faham tentanf ‘Fair Usage Quota’ terms ini banyak digunakan dalam Broadband kecuali streamyx cuma bezanya cara ia dinamakan. Untuk Maxis Broadband ia dinamakan ‘Volume Quota’ dan Digi Broadband ia dipanggil ‘Monthly Quota’. Apa juga nama ia diberi ia tetap sama.

Advertisement

Apa benda quota ini? Quota ini macam limit penggunaan untuk sebulan. Setiap kali anda buka website anda akan mendownload dari server untuk dipaparkan. Seperti contoh, anda bukak YouTube anda akan menunggu video itu untuk streamingkan? Ini bermakna ia sedang muat turun dari server untuk paparan.

Apa akan terjadi bila Quota sudah habis digunakan? Ikut internet provider anda hendak buat macam mana. Selalunya mereka akan mengurangkan speed internet anda hampir separuh dari speed yang sepatutnya anda dapat. Jadi pada yang YouTube tegar atau sahabat pada lanun memuat turun dari internet. Anda disarankan menggunakan streamyx atau mencari package broadband yang quota dia banyak.

P/S : Selalunya post macam ini aku post di emisyntech.com. Sekarang tinggal kenangan.huhu..

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

4 thoughts on “Fair Usage Quota

  1. Tak ramai orang tahu pasal benda ini. Kebanyakkan tahu beli sahaja, kalau tanya baru penjual bagitahu.
    Semua cerita part2 elok je. Masuk part fair usage quota ni memang jarang sngt penjual akan explain detail2.
    Lepas beli, pakai internet buat download bnyk2 lepas tu rasa internet slow, mula kutuk broadband tipulah dan sebagainya padahal mereka tidak sedar akan perihal fair usage quota.

  2. Pengguna ni jenis tengok speed. Jadi provider bijak, mereka up speed then kurangkan quota. Yang pembeli ni,wah laju tu. Dalam ati leh la download muvi byk2 padahal x sedar tentang kuota 2

  3. utk pendownload movie, anime & drama series tegar sepertiku, i think maxis plg kedekut volume quota..tp nk buat cmne tue je la yg coverage plg elok sama ada kt umah or kat kolej, kebnykan tpt yg aku pg maxis stakat nie tak bnyk buat hal…

    P1W1MAX plg pemurah tp coverage limited la..kt PJ pun certain tpt je server ok

Leave a Reply