Aku Jatuh Cinta Dengan Softaculous

Pada yang ada hosting sendiri pasti anda telah biasa dengan Fantastico De Luxe iaitu application yang terdapat dalam CPanel. Pada yang tidak pernah dengar dan tidak tahu apa gunanya Fantastico De Luxe. Aku ceritakan serba sedikit.

Fantastico De Luxe digunakan untuk memudahkan pengguna yang tiada basic dalam web hosting untuk menguruskan hosting mereka. Fantastico De Luxe mereka boleh install, update dan backup applikasi web seperti WordPress, Joomla dan sebagainya.

Kini CPanel telah update dengan software baru yang diberi nama Softaculous. Kegunaan Softaculous sama dengan Fantastico De Luxe tetapi Softaculous lebih mesra pengguna dan updated.

Interface Softaculous sangat menarik berbanding Fantastico De Luxe. Selain itu korang boleh lihat senarai application yang telah di install dan boleh backup,update dan delete dengan mudah. Selain itu application didalamnya sentiasa di update. Pada yang tidak ada Softaculous di CPanel, sila hubungi syarikat hosting korang.

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

7 thoughts on “Aku Jatuh Cinta Dengan Softaculous

  1. ada beza tak install guna menatang ni dgn install manual.
    haritu aku macam ada ternampak ada entry tak galakkan org guna menatang ni. mungkin ada beza dari segi security tak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *