CEO Apple Meletak Jawatan

CEO Apple, Steve Jobs telah mengumumkan perletakkan jawatan beliau. Beliau yang merupakan pengasas Apple telah mengumumkan perletakkan beliau awal pagi tadi. Jawatan beliau akan diganti dengan Tim Cook yang sebelum ini memegang jawatan Ketua Bahagian Jualan dan Operasi. Bagaimanapun, Jobs terus kekal sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Apple.

Punca perletakkan jawatan beliau tidak dinyatakan tetapi ramai orang menyatakan perletakkan jawatan dia keran masalah kesihatan. Sebaik pengesahan mengenai peletakan jawatan Steve Jobs sebagai Ketua Eksekutif (CEO) Apple, saham syarikat itu terus merudum kepada 5.3 peratus selepas beberapa jam didagangkan hari ini. Saham syarikat pembuat iPhone dan iPad itu merosot AS$356.10 selepas dagangan biasa untuk ditutup pada AS$376.18, berikutan pengumuman mengenai pengasas itu mengundurkan diri.

Lagi berita :
Saham Apple susut 5.3 peratus ekoran pengunduran Steve Jobs
Steve Jobs Resigns as CEO of Apple
Steve Jobs resigns from Apple, Tim Cook is new CEO
AppleInsider | Steve Jobs resigns as Apple CEO

Anda boleh lihat video disini Steve Jobs’ 2005 Stanford Commencement Address

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

Leave a Reply