Kenapa Guna Hosting Berbayar?

Erk..kenyang gile. Itu yang best bila ada meeting kat pejabat yang byk sumber kewangan. Makan mesti sedap² punya. Perut kenyang, hati senang, mata ngantuk. Hasil dari meeting, maka berlambak la kerja aku selepas ini. Nasib baik byak screen tidak ubah.

Kenapa aku hendak menggunakan hosting sendiri. Ape sudah bagus sangat ker blog aku ni or dah banyak sangat duit untuk beli hosting? Korang pk lik, mahal sangat ke hosting. Korang topup sebulan berapa? Korang beli novel² dah berapa? Jadi kalau dikira tidak mahal mana ler berbanding semua itu. Mungkin itu bukan keperluan sebab itu bagi sesetengah orang tidak kesah.

Advertisement

Sebenarnya aku dah lama ingin ada hosting sendiri. Selalu dengar cerita or bercerita kat orang berdasarkan teori bukan pengalaman. Sekurang² bila orang tanya aku pernah guna atau settings hosting, aku ada pengalaman. Malu jugak beb kalau budak amik seni tari lagi teror dari aku tentang it. Buat ape belajar dalam tempoh dalam 3 tahun tapi tiada output. Asyik teori jer. Nanti orang tny, terngaga.

Ha ni nasihat aku kepada student, korang jangan takut belajar benda baru walaupon tak related dengan korang. Kalau korang nak amik pekerja adakah korang hendak amik pekerja yang ade PHD,Master tetapi tidak reti buat kerja. Ini bukan bermakna korang tidak perlu belajar tinggi². Menuntut ilmu tetap perkara wajib. Korang ingat pakai SPM boleh mintak keje sebagai pegawai. Bukak company sendiri boleh la. Cuma korang perlu lengkap ilmu itu dengan mempraktikannya.Kalau ada ilmu tapi tidak beramal tidak guna juga der.


Ehsan http://muhtarsuhaili.wordpress.com/

Sekurangnya bila pergi interview orang tu tanya pernah setup hosting?Dimana dan bila? Korang ceritalah korang pernah setup hosting untuk blog korang.Korang nampak perkara tu kecik tapi, memberi effect wo. Final project dan kerja freelance pon dikira sebagai pengalaman. Kalau final project korang diguna pakai itu dah kredit bagi korang.

Aku cakap berdasarkan pengalaman. Berapa banyak aku pergi interview kat goverment. Tidak pernah ditanya nama menteri ape, isu semasa ape, bla2..Nanti aku ceritakan trick dia nak tackel penginterview. Versi aku punya

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

9 thoughts on “Kenapa Guna Hosting Berbayar?

  1. he..23x betul tue betul sangat

    ok la.. bro budak Business major HR specific dalam Training Development & OSHA

    koje bahagian IT kat gomen tapi contract dah nk dekat 3x renew contract.. Alasan xdpt tetap sebab bukan budak IT

    dan baru2 nie bro dah dapat offer kerje IT.. tp tgh bagi notis sebulan..

    masa interview hari tue… bro bawak portfolio je berbanding dengan calon2 lain.

    dorg sikit pun xbukak sijil bro.. just suruh bro present pasal portfolio… bukak laptop tunjuk sikit2 cara kerje seperti yang dorg arahkan..

    time tue juga dorg mintak bro bgtau bila leh masuk

    patut awal bulan 4.. tp disebabkan masalah birokrasi.. tunggu je la ek

  2. yup, guna hosted wordpress sebagai next step utk explore advanced stuff.. sblm ni saya guna wordpress.com.. limited features.. theme takleh modify, ads nuffnang pun takleh letak. hehe. nak tak nak lepas sekian lama baru ada hosted blog with own domain :)
    kalu nak letak dalam CV pun konfiden sket.. kira personal website la.

  3. hmm dah install & activate tp mcm tak jadi je..
    i mean, saya tak check pun kat sini “Notify me..” but still got the email notification. cane setting ni..?
    hm takpelah i’ll figure it out later :P

Leave a Reply