Monitor Blog Anda UP or DOWN?

[dropcap background=”yes” bgcolor=”default”]H[/dropcap]ari ini aku hendak share satu aplikasi percuma ini. Aplikasi ini memang bagus sesiapa yang mempunyai hosting sendiri tidak kira shared or dedicated hosting. Aplikasi ini diberi nama My Pingdom. Apa fungsi aplikasi ini? Mudah sahaja, aplikasi ini untuk membantu anda monitor sama ada hosting yang anda gunakan up or down. Dalam bahasa pasarnya, monitor sama ada server korang mati or hidup.

pingdom

Bagi yang menggunakan perkhidmatan hosting dari company lain, sesetengah company hosting akan memantau server mereka sama ada up or down. Tapi kalau setakat pakai shared hosting dan bayar berapa ringgit jer setahun, x dernya diorang hendak monitor selalu. Dengan aplikasi ini, korang akan mendapat alert apabila server korang down melalui email, sms, twitter,facebook dan pelbagai lagi medium komunikasi. Apa lagi, sedah tahu server down kasi sembur la company hosting tu. Bagi tahu dia, setiap saat itu duit.haha..

Sila daftar di [button url=”https://www.pingdom.com/” style=”default” size=”mini” block=”false” target=”_blank”  icon=”check”]SINI[/button] dan ianya PERCUMA.

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

Leave a Reply