Anak Perak Berbahasa Ibunda

“Ate, ape kebio anak kamu bolen macam tu.”, “Eh ngelenyor kamu ni,mcm kere kena belancan jer,ape kaha nya.”, “Biot betoi budak ni,teman piat telinga baru tau.” Haha..paham ker?Alo senang jer tu,aku rasa korang phm coz belum  kuar perkataan tumpo,gebo,libang-libu,tengin, metor, kokak, ngecek, ngelat, ayo, dorono(cat farish pernah guna dalam cite jin notty), lembiru, meroloh dan byk lagi. Untuk pengetahuan korang loghat perak ini ikut daerah selalunya daerah yang popular adalah Kuala(Kuala Kangsar) & Bota/Parit.Tapi bahasa paling susah adalah bota/parit


Ehsan perak.info

Realitinya bukan semua ape yang dicakapkan aku paham walaupon aku anak jati perak. Sebab tempat aku lahir tiada loghat, kalau ada pon juz simple2. Tapi kampung belah ayah aku memang pekat. Aku paham orang cakap menggunakan ayat simple tapi aku nak jawab balik agak susah.Tapi aku rasa Wahid senario memang teror, kampung dia memang kat situ.

Sebab itu la, korang jarang nmpk aku cakap or tulis dalam loghat Perak kecuali masa berseloro (berlawak). Tapi bahasa Perak aku still ade melekat ckt.Dulu agak pekat gak sampai bila cakap dgn orang, org tau aku asal perak.Tapi aku start berhijrah ke negeri orang dari tahun 2005 jadi loghat tu jarang guna.Tapi aku tau loghat lain.”Ulau melingkau atas pagau”.Ha cuba teka negeri mana. Ya betul Melaka. Loghat melaka pon aku dah lupa, dulu leh la coz sll sembang dgn org sana. Bahasa ni bila x selalu guna akan berkarat. Macam bahasa inggeris la, klu jarang guna memang berkarat giler la.

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

One thought on “Anak Perak Berbahasa Ibunda

  1. mak aku walaupun dah 30 thn duk s’ngor tapi kalau bersembang dgn makcikpakcik or sedara mara adri perak, mesti keluar mcm2 perkataan yg aku xpnh dgr..

    kalau dia membebel dlm loghat perak, sure kitorg buat nehen je,

    Anak Perak : tmpt aku ckp buat nongen jer.haha..x der ejaan yg stadard tp bila sebut kompen bunyi sama.

Leave a Reply