Apa perlu anda tahu tentang plugin?

Assalamualaikum dan selamat petang. Korang mesti familiar dengan plugin kan? WordPress banyak plugin telah develop untuk memudahkan kita dan yang paling penting ianya free. Tetapi aku hendak mengingatkan korang satu perkara. Make sure plugin korang pakai berkualiti disebabkan dengan plugin yang tidak berkualiti atau was-was akan memudahkan hackers untuk menggondam blog atau website korang.

Ini aku sediakan beberapa tips untuk memilih plugin yang berkualiti :

 • Pastikan hanya plugin yang digunakan korang install, bila tidak guna jangan deactive tetapi delete terus.
 • Pastikan plugin ini dimuat turun dari sumber dipercayai seperti di http://wordpress.org/extend/plugins/
 • Pastikan dalam zip plugin itu hanya fail-fail yang berkenaan. Bila ada yang nampak pelik sila delete atau jangan install plugin tersebut.
 • Make sure setiap plugin link dengan source dari hosting kita bukan dari luar.
  Contoh :
  Dari hosting kita : <script type=’text/javascript’ src=’http://anakperak.com/wp-includes/js/l10n.js?ver=20101110′></script>
  Contoh dari luar : <script type="text/javascript" src="http://cdn.innity.com/network.js"></script>
 • Jika anda tahu sikit-sikit pasal programming. Check balik coding plugin yang korang install

Untuk lebih selamat lagi, korang develop plugin sendiri dan untuk lebih selamat lagi korang buat blog dekat localhost jangan publish di internet. Selamat mencuba..

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

2 thoughts on “Apa perlu anda tahu tentang plugin?

Leave a Reply