The World's Billionaires: Mana Anak Melayu?

Senarai terbaru ranking jutawan di dunia dari Forbes ialah Carlos Slim Helu dari Mexico telah naik ranking pertama mengalahkan keturunan Bill Gates iaitu William Gates III. Mungkin ramai sangat pakai Windows cetak rompak. Rakyat Malaysia berada di ranking 33 iaitu Robert Kouk tetapi bukan berasal dari Malaysia. Yang betul-betul berasal dari Malaysia adalah Ananda Krishnan yang berada di ranking 89.

Mana orang melayu kita? Takkan tidak disenaraikan langsung? Aku tengok banyak jer iklan-iklan skim cepat kaya yang pendapatannya RM 1000 sehari dan ramai yang mengikutnya adalah anak melayu. Itu jenis, hendak duit banyak tanpa usaha. Hanya omong-omong kosong. Padahal peribahasa melayu pun ade, rezeki tidak akan datang bergolek. Mungkin peribahasa itu ingin menyedarkan orang melayu sendiri yang suka berangan.

Macam mana Ananda Krishnan boleh kaya macam itu sekali? Rahsianya dari anak melayu sendiri. Berapa ramai yang menggunakan Maxis atau Hotlink? Tahukah siapa empunya company itu? Barapa ratus korang bagi gaji pada dia setiap hari. Anggaran penggunaan telefon RM5 sehari X 1Juta pengguna = +-Gaji Ananda Krishnan. Itu adalah anggaran sahaja, jika realiti aku rasa lebih. Jadi fikirkan wahai kita semua.


6 thoughts on “The World's Billionaires: Mana Anak Melayu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *