Apa itu IP address?

Saya hendak terangkan ringkas. Malas technical sangat nanti susah pula pembaca hendak paham. Ayat saya gunakan untuk terangkan juga mudah. Kalau anda berminat dalam bidang Networking, anda boleh teruskan mencari di internet.

Terdapat dua jenis IP address, statik dan dynamic. Static IP adalah IP address yang tidak berubah-rubah atau kekal manakala dynamic sebaliknya. Internet provider di Malaysia kebanyakkan menggunakan static IP address.

Kata penyedia internet menggunakan static IP tapi kenapa IP address di pejabat saya berubah-rubah?
IP address di pejabat menggunakan local/Private IP.

Macam mana hendak tahu ianya private?
Jika termasuk dalam julat ini:
10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255
strong>Dimana mahu periksa ip address?
Bagi pengguna Windows Vista/7 tekan logo windows dan taip CMD. Bagi yang lain command prompt.Bila dah keluar taip ‘ipconfiq’. Rajuk rajah bawah.ip

Macam mana hendak tahu ip address kita di internet jika kita menggunakan private IP?
Pergi sahaja website ini http://whatismyipaddress.com/

Kesimpulannya IP adalah merupakan unik id untuk berhubung di internet seperti no kad pengenalan kita. Jadi setiap komputer terdapat IP dia sendiri. Dengan ip kita boleh tahu tempat dan pengguna. Jadi janganlah kita bagi email atau surat layang di internet. Walaupun anda menggunakan nama samaran, tetapi ip anda telah di log.About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

One thought on “Apa itu IP address?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.