Tips Cam Orang

Aku balik kerja seperti biasa hari ini.Dalam perjalan ke kereta ade sorang perempuan tegur aku. “Eh,awal balik ari ni”. Aku yang peramah lagi pemurah pon balas “Ye kak, ade hal ni. Tu yang awal”. Sampai dalam kete. Aku pk, sape perempuan yang tegur aku tadi. Macam man dia leh kenal aku.

Ini bukan kes pertama. Kes lagi satu. Lepas spm aku kerja sebagai pam attendent kat Petronas. Datang la sorang mamat ni, “eh zul, lama tak nampak ape cerita”. Macam biasa aku yang peramah lagi perumah sembang sampai abis dia isi minyak. Lepas dia bla, aku pk sape mamat tu. Macam mana dia tau nama aku.

Aku boleh ler tanya siapa dia, tapi aku tidak mahu tanya.Sebab ape? Sebabnya kalau kita tanya siapa dia kompem la dia kecewa atau hampa tak pon nangis. Sampai ati tak kenal aku, aku kenal jer ko. huhu..Aku taknak perkara ini terjadi. Jadi aku nak mintak tips dari korang macam mana nak solve problem macam ni.Ade skill tak kita nak tau nama dia tanpa membuat dia terasa?

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

10 thoughts on “Tips Cam Orang

  1. ingatkan ade tips sbb aku pon slalu jadi cenggineh

    kadang2 aku direct je tanye, aku kenal ko kat mane eks?

    tak pon aku saje je sebut “eh, kawan2 lame kite ape cert ar?” mase tu dia akan sebut la name2 orang2 yg ade kaitan ng kejadian. ehehe

    pernah gak kantoi salah sebut name. tapi orang tu terpaksa redo la dapat member yg memori space kecik. hehe

    aku dah mcm wat entry baru kat cni plak. sori~ :)

  2. aku ni bukan tak kenal..kenal..tapi lupa nama.
    itu mslh aku la..memang susah nak ingat nama tapi orang tu ingat je nama aku.

    jadi nak cover line. aku minta no. tepon dia..pastu aku buat-buat tanye..ape nak letak nama kau eh? hahaha…tp kantoi jugak..dia kate..”eleh, lupa la tu nama aku!” hahaha

Leave a Reply