Jual Data, Melanggar Privacy Policy

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Ulser aku makin teruk. Membengkak tu di tambah lagi dengan tekak sakit. Memang terbaiklah! Pernah dengar pasal jual data ini? Aku tidak tahu istilah dia apa dan anda panggil apa. Tapi istilah aku ialah jual data. Apa itu jual data? Anda pernah atau tidak menerima panggilan telefon dari pihak insurans yang hendak jual insurans atau menerima panggilan untuk melabur dalam mana-mana projek atau menerima dari pihak hotel untuk join campaign mereka. Pernah atau tidak anda terfikir macam mana mereka mendapat no telefon anda?

Advertisement

Itulah jual data. Jual data secara kecil-kecilan seperti kita ada no telefon kawan kita dan kita join satu skim ini dan memerlukan kita memberi 10 nama. Setiap nama yang anda beri itu membeli skim tersebut anda akan memperoleh komisen. Sudah macam konsep MLM pula. Tetapi jual data itu memperoleh keuntungan sendikit dan terhad bila nama yang anda beri itu membeli skim tersebut.

Anda mesti pernah mengisi mana-mana form online untuk menjadi sesuatu ahli. Pernah atau tidak anda membaca ‘privacy policy’. Aku rasa anda mesti tidak baca dan hanya tekan butang ‘accept’. Mengapa aku cakap macam itu? Sebab aku juga tidak membacanya. Sebabnya kenapa? Malaskan hendak baca karangan panjang-panjang ini.

Ini antara petikan Privacy Policy dari Yahoo!

Yahoo! collects personal information when you register with Yahoo!, when you use Yahoo! products or services, when you visit Yahoo! pages or the pages of certain Yahoo! partners, and when you enter promotions or sweepstakes. Yahoo! may combine information about you that we have with information we obtain from business partners or other companies.

When you register we ask for information such as your name, email address, birth date, gender, ZIP code, occupation, industry, and personal interests. For some financial products and services we might also ask for your address, Social Security number, and information about your assets. When you register with Yahoo! and sign in to our services, you are not anonymous to us.

Yahoo! collects information about your transactions with us and with some of our business partners, including information about your use of financial products and services that we offer.

Yahoo! automatically receives and records information from your computer and browser, including your IP address, Yahoo! cookie information, software and hardware attributes, and the page you request.

Yahoo! uses information for the following general purposes: to customize the advertising and content you see, fulfill your requests for products and services, improve our services, contact you, conduct research, and provide anonymous reporting for internal and external clients.

Perenggan terakhir adalah penting sebab memberitahu data anda digunakan untuk tujuan apa. Itu adalah syarikat besar. Bagaimana dengan syarikat-syarikat kecil. Adakah mereka menjaga privacy penggunanya. Anda pasti tidak berlaku kebocoran data? Susah hendak pastikan sebab setiap pembeli data perlu mematuhi syarat kerahsiaan tentang dari sumber mana mereka memperolehi maklumat.

Untuk mengetahui bagaimana hendak mengelak dari perkara ini berlaku dan apa perlu dilakukan anda boleh layari CyberSecurity

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

8 thoughts on “Jual Data, Melanggar Privacy Policy

  1. wah lama tak jumpa kamu ek..apasal tiba-tiba rajin masak..nak save budger ker?
    risau gak nak sambung ambik domain dgn net kl klu camtu..boleh suggest tak tpt lain tapi taklah mahal sgt ek?

    1. ha’a lama gak x jumpa akak. sy skrg ni mcm mls nk lpk2 luar semenjak linda bz. Saje jer nak bljr masak :D
      Takper la.akak smbg la domain dgn netkl cuma skrg ni diorg ni dok mkn duit. Suruh setting domain pon kena charge

  2. bahaya..
    banyak orang suka sign up je tanpa fikir kesannya.
    bagi aku untuk akaun benda bodo2 aku pakai password lain. tak sama dgn yg official dan penting

Leave a Reply