Tips : Mengelak Spam Di Akaun Email

Selamat petang semua. Patut semenjak dua ni office aku ni sejuk semacam, rupanya aircon baru lepas service. Menggigil aku sampai tidak boleh buat kerja. (alasan malas buat kerja). Yes, akhirnya aku baru tahu nama housemate aku. Memang teruk betul aku ni, sudah lama duduk serumah baru tahu nama. haha..

Advertisement

Ok, back to the topic.ish speeking London lak. Baiklah kembali kepada topic. Sebelum ini aku hendak menerangkan apa itu SPAM.

E-mail spam, also known as junk e-mail, is a subset of spam that involves nearly identical messages sent to numerous recipients by e-mail. A common synonym for spam is unsolicited bulk e-mail (UBE). Definitions of spam usually include the aspects that email is unsolicited and sent in bulk. “UCE” refers specifically to unsolicited commercial e-mail.

Dalam bahasa mudahnya SPAM ini email yang menyemakan inbox, menyakitkan mata, memakan space, menipu dan semua yang buruk² la. Ini cara hendak mengelakkannya.

  1. Asingkan email rasmi dan email untuk bersosial. Seperti asingkan email untu mendaftar akaun facebook,friendster,twitter dan sebagainya dengan email untuk korang mengirim surat cinta atau urusan pejabat mahupun urusan peribadi.
  2. Elakkan subscribe apabila mendaftar sesuatu akaun kecuali anda memang memerlukan maklumat dari mereka.
  3. Elakkan memaparkan alamat email anda di mana-mana seperti di blog. Jika anda ingin memaparkan juga sila pastikan :
    • Email tersebut bukan email rasmi
    • Menggunakan format usernama [at] yahoo [dot] com

Ingat, anggaplah alamat email seperti alamat rumah kita. Sebab alamat email ini perkara yang private kerana jika alamat email itu digunakan sebagai email rasmi untuk online banking. Takut perkara tidak diingini berlaku.

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

8 thoughts on “Tips : Mengelak Spam Di Akaun Email

  1. skrg ni mmg email aku berlambak dgn email2 spam, sbb aku campur aduk email aku tu utk sosial dgn urusan blogging..pe2 pun, aku dh leh agak yg ne spam atau tak, so leh la delete trus..hehe

  2. Pastikan anda tidak mendedahkan email yg diguna untuk login fb di bhgn info fb anda untuk elakkan dihack :D

    betul, aku pun asingkan email antara sosial dan personal.
    thanks kongsi info

Leave a Reply