Tips Ringankan Blog [Gambar]

Tips kali ini menyetuh cara meringan blog korang dengan cara bermain dengan image. Selalunya image yang menjadi punca blog korang menjadi berat.

  1. Saiz image
  2. Kalau korang hendak meletakkan gambar di dalam post pastikan saiz gambar mengikut saiz yang korang nak. Jangan sesekali korang guna kaedah resize.Korang crop dan resize sebelum upload ke dalam blog.Kalau korang tiada software photoshop, pakai Microsoft Office Picture Manager pon boleh untuk edit gambar. Aku percaya semua komputer menggunakan Microsoft Office 2003 dan keatas ada software ini.

  3. Quality Image
  4. Korang letak seketul-seketul gambar dari kamera DSLR memang la berat nak mampus.Photographer mesti terror pakai Photoshop kan. Jadi gunakan kepandaian anda untuk menyesuaikan quality gambar.


    File -> Save for Web & Device


    Korang boleh perhatikan saiz gambar dan masa untuk image itu load. Korang bermain dengan quality ikut selera korang.

Bagi membuat template image, tips ini memang korang wajib ikut tips ini sebab ia akan memberi kesan kepada blog korang sama ada berat atau ringan.Selamat mencuba.

About Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

7 thoughts on “Tips Ringankan Blog [Gambar]

  1. gambar png berat kan? T_T

    Anak Perak : X sure la. Sebab bljr multimedia 3 tahun lepas.dah lupa.huhu..Tapi selalunya PNG diorang guna utk buat logo or gmbr bsr2.kalau x silap la.

  2. ye ke…

    tempalte besa2 je.. blog mu pun sama gak he…23x

    cdg nk redesign layout blog tue..tp xtau bile

    Anak Perak : aku redesign yg malas.tp bila dtg mood nk mdesign.keje kat office aku cmpk ke tepi jawapnya

  3. Hey, nak mintak tolong boleh ?

    Ada a few tegur me my feed cannot be didetect when they tried adding me in their bloglist. I tried editing the setting, tapi tak berjaya.

    Tahu tak apa yang salah ?

    Anak Perak : I dah reply. Plez check ur email

  4. owh , aku tak blaja lagi nk buat image utk background blog , hahahak .
    tggu kau ajar la , hahaha

    Anak Perak : x per,nnt aku bukak kelas ajo buat css terus.haha..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *