Tips Ringankan Blog [Template]

Ok, sebelum aku gerak pergi meeting. Aku bagi tips meringankan blog.Kali ini menyentuh cara memilih template yang ringan.Macam man hendak tau template itu ringan? Dari rupanya kita dapat tau. Agak memang cun tu, mean memang banyak pakai image dan agak yang simple tu kurang pakai image.

Tapi tidak semestinya pakai banyak image template itu cantik.Kalau pandai menggunakan css. Template itu akan menjadi ringan.

Advertisement
  1. Kurang Menggunakan Image
  2. Ok macam aku perkatakan dia atas. Makin kurang menggunakan image lagi ringan template tersebut. Korang right click kat screen blog korang dan cari menu View Source.Tekan Cntrl+F then cari perkataan ini background: dan perhatikan coding selepas background tersebut kalau ada coding ini url(‘http-image-url’) bermakna ia menggunakan image.

  3. Image Yang Digunakan Kecil
  4. CSS yang bagus menggunakan image mengikut apa yang dikehendaki bukan dengan cara mengecilkannya. Untuk mengetahui saiz image sebenar.

    background: 
    url("http://anakperak.com/wp-content/themes/floral-green-10/images/page_top.jpg")
    no-repeat;
    

    Folow link tersebut http://anakperak.com/wp-content/themes/floral-green-10/images/page_top.jpg then akan keluarlah saiz sebenar image tersebut.

  5. Menggunakan Teknik Repeating
  6. Teknik repeating ini adalah satu image sebesar lidi akan menjadi sebesar skrin monitor.Macam mana hendak tau.Melalui css template tersebut.

    background: #FFF 
    url('http://i267.photobucket.com/albums/ii292/underground_blog/bg.gif') 
    repeat-x;
    

    Korang perhatikan perkataan repeat-x itu? Itulah repeating image.Korang cuba follow link image ni http://i267.photobucket.com/albums/ii292/underground_blog/bg.gif tengok berapa besar saiz gambar itu.Dan hasilnya korang usha blog Sutera Blogger.

Ok itu sahaja.Aku mau pergi meeting.Meeting yang lama aku tunggu. Bermaksud lepas ini banyak kerja aku.

Emi

Emi atau nama sebenar Mohamad Zulhelmi berasal dari Sitiawan, Perak dan sekarang menetap di Shah Alam. Seorang programmer di sebuah organisasi yang terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab keselamatan. Mula aktif berblog pada akhir tahun 2008.

6 thoughts on “Tips Ringankan Blog [Template]

  1. thanks mi,aku kene balajar lagi lah pasal coding2 ni…dah lama tinggal web design jadi dungu kejap
    .-= Post terakhir blog Bean Moreno : TERSENTAK BACA ENTRI BLOGGER LAIN.ADAKAH SAYA DAH TERLANJUR? =-.

  2. salam, awk kena tolong saya. blog saya terlalu berat. saya xtaw nk buat cmne ag. mmbr2 sy dk complain yg blog sy berat. tolong sy…
    jenguk blog saya sekali.

Leave a Reply