Tips Meletak Signature Pada Gambar

Ok, post ringkas. Aku selalu cakap post ringkas. Sekali tulis panjang berjela-jela. Ok² aku janji yang ni ringkas punya.hehe..

Advertisement

Nampak gambar diatas? Ade signature bukan? Apa tujuan signature ini? Tujuannya adalah untuk memberitahu orang lain bahawa gambar tersebut milik kita. Kenapa benda ini penting? Sebabnya, apabila ramai orang menggunakan gambar tersebut kita tidak tahu sumber sebenar gambar tersebut, jadi gambar tersebut di credit kepada Google. Untuk mengelakkan kejadian “Lembu punya susu, sapi dapat nama” maka moleklah kita meletak signature.

Tapi ada satu ramai orang buat silap. Signature hanya untuk gambar milik kita. Kalau setakat gambar korang search di internet atau amik di blog orang lain, jangan mengada-ngada letak signature. Sebab itu bukan milik korang. Dah ler tak letak credit kat owner tu, lepas tu dengan muka tidak malu letak signature kita. Ok, sapa berminat hendak buat signature menggunakan Brush Photoshop comment kat sini. Kalau ramai aku buat tutorial, kalau tidak ramai aku still buat tutorial.haha..

11 thoughts on “Tips Meletak Signature Pada Gambar

  1. skrg guna photoscape nk buat signature ni..tak guna photoshop..kalau ada tutorial semart jugak..boleh la blaja..hehe

  2. saya buat cara sendiri je dlm ppoint… lg satu rsnya kita kena letak signature tu kat tengah2 sikit… kalau letak atas or bawah nnt org leh crop je pic kita…

    saya pun anak perak jgk.. :)

  3. saya buat sdiri guna paint jer.. mgkin leh jd satu tips jgk, kalau letak signature biar kat tengah so that org lain takleh crop if kita letak kat atas/bawah signature tu…

    saya anak perak jgk…:)
    .-= aieda´s last blog ..…Semuanya Rezeki… =-.

Leave a Reply