Jangan Simpan CD Cetak Rompak

Ini maklumat aku nak share pagi² ni dengan korang. Benda ni dah lama kerajaan hendak kuatkuasakan tapi terbatas sebab tiada undang² yang kukuh. Tapi selepas ini mungkin dikuatkuaskan sebab Akta Hak Cipta 1987 akan digubal. Hehe..giler sih leh hafal akta tu. Mentang² ade pengalaman masuk mahkamah.


Ehsan MPSJ

Apa terjadi selepas digubal? Korang yang memiliki CD atau VCD cetak rompak akan didakwa. Korang fikir tidak logik penguatkuasa akan datang rumah ke rumah untuk periksa kan? Tapi korang check tak kat dalam kereta korang ade tak barang² cetak rompak.Maksud aku CD dan VCD tidak termasuk rim atau aksesori kereta.Kalau itu pon masuk, mati la. Jadi untuk selamat, layan la lagu guna ipod atau pon letak lagu dalam flash drive aka thumb drive. Ape² hal senang nak sorok. Tapi paling selamat korang pakai memory kad, kalau ade roadblock korang telan.haha..

4 thoughts on “Jangan Simpan CD Cetak Rompak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *