Macam Mana Hendak Buat Blog Anda Popular

Visitor 400 lebih sehari. Comment tidak kurang dari 10 untuk satu entry. Wah macam mana hendak jadi macam itu? Blog aku ini tidak sampai 40 visitor sehari. Sungguh kesiankan? Tapi walaupun tiada visitor aku tetap teruskan perjuangan aku untuk menulis. Sebab itu dah minat aku, menulis selagi idea ada untuk menulis

 
Sesetengah orang pula berasa resah blog diorang mereka tiada visitor atau visitor lari ke blog lain. Orang yang merasa macam ni la yang akan membuat onar di blog orang lain dengan mengutuk blog orang itu dan aktiviti plagiat berleluasa.

Advertisement

Plagiat? Apakah plagiat? Aku baru belajar perkataan ini. Apa yang aku faham dari sembang-sembang pagi dan posting-posting orang lain, plagiat ini adalah orang yang mencuri artikal orang lain dan di post ke blog dia tanpa memberi tahu sumber di ambil. Dalam bahasa jawa dia ‘Copy & Paste’.

Apa teruk punya manusia, tiada etika betul. Kena banyak baca di blog Sutera Blogger tetang Undang-undang penulis, bagi bersih sikit otak dan jiwa. Kalau tidak boleh bersih jugak, mari kita ramai-ramai kutuk blog dia. Aku dulu ada juga plagiat sikit-sikit. Tapi tidak sampai tiru sebiji-sebiji apa orang itu tulis. Itu cerita lama, sekarang tidak.


2 thoughts on “Macam Mana Hendak Buat Blog Anda Popular

  1. Plagiat itu bukan orang, tapi perbuatan.

    p.s. Bahasa Jawa tu mmg high class ek gune "copy and paste"? Haha!

Leave a Reply