PHP & Oracle

Anda ingin develop web application dengan mengguna php lang dan database oracle?
Then aku akan terangkan serba ckt asas2nya. Nak buat rumah pun kena ade tools. Jd nk develop web app pun ade tools. Yang paling basic tools adalah coding editor seperti Adobe Dreamweaver *Byr la beb,barang baik, Notepad *Free, Notepad++ *Free dll. Tp aku sarankn korg gunakan Adobe Dreamweaver coz benda ni akan menyenangkn. Tmbh senang bila korg bt php with mysql n lg pun benda ni ade 2 bahagian design n code. Smbl mengekod korg leh usha design or smbl mengdesign org leh usha code.

Seterusnya anda perlukan php n localserver (apache,apache tomcat,jakarta dll). Nak senang korang install jer bundlenya. x pyh nk setting ape2.
Wampp / Xampp *Free (2 2 benda ni same jer. Senang pakai Xampp jer)
Ha,kat cni ade beza ckt klu nk develop pakai db oracle
Open:
C:\xampp\apache\bin then cari php.ini.
Bukak pakai notepad then find or Ctrl+F
Taip oci8
Ade 2 benda korang akan jumpa then kat 2 2 telah di commentkn
;Ext…
Korang padam tanda ” ; ” dengan menggunakan Del bukan backspace. Dr pengalaman yg aku ader klu pakai backspace ext 2 x kn bfungsi. X tau la korag leh lak.

Advertisement

Tp nak lg senang, x pyh nk serabut del ker,backspace ker korg install jer
Zend Core for Oracle *Free (benda ni sama mcm xampp tp benda ni dah dsetting utk oracle.Pada yg still pakai mysql,anda x perlu kuatir coz benda ni pun leh support sql.Siap ade phpmyadmin lg 2.Korg cume perlu update jer application 2)

Then tak ketinggalan oracle database. Pada korang yg baru bljr. Baik korg pakai Oracle XE *Free jer. Senang nk install n senang nk guna.Pas2 nk mudah lg guna la toad. Toad aku dah trgkn dlm post sblm nie.

Ha, x ketinggalan.Ape yer?? web browser ler. Nama pun web application. Klu x der web browser mcm mn benda 2 nk bfungsi..haha..

Ha,lg 1 pekara penting yg aku lupa bg tau. Korg kena lak ade asas programming dl. Klu x letih2 install then x tau nk wat

Klu nk tau lbh lanjut shout jer kat tepi kiri ni x pun leave a comment. Aku letih dah menaip nie..

Leave a Reply